Nebalené pečivo, ktoré sa predáva v obchodoch, sa nebude baliť, zhodli sa na tom zástupcovia Štátnej veterinárnej a potravinovej správy a Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov. „Neexistujú dôkazy o tom, že by potraviny boli zdrojom či cestou prenosu koronavírusu,“ tvrdia.
Pripomínajú však, že je potrebné pri manipulácii s nebalenými potravinami dodržiavať odporúčané hygienické opatrenia. Na webe ŠVPS sú odporúčania na zabránenie šírenia koronavírusu pri predaji potravín.
Zástupcovia ŠVPS a zväzu vyhlásením reagujú na informácie, že treba baliť chlieb a pečivo z dôvodu možnej nákazy týmto ochorením. Včera podvečer sa potravinári zhodli, že predaj nebalených potravín je aj naďalej možný, no s predpísanými hygienickými opatreniami. Zákazníci tak musia mať k dispozícii pomôcky ako kliešte, jednorazové rukavice či vrecúška.
Výrobcovia zároveň upozorňujú, že výber balených produktov by ľudí pred nákazou neochránil. Je totiž známe, že vírus prežije aj na obaloch. Preto je veľmi dôležité umývať si ruky, dezinfikovať obaly, no najmä chrániť sa ochrannými pomôckami.
Pekári preto apelujú na ľudí, aby sa správali zodpovedne a vstupovali do predajní výlučne s ochranou úst a nosa, ideálne aj s ochranou rúk v podobe rukavíc. „Všetci by sme sa mali vyhnúť vyberaniu pečiva a chleba holými rukami a pristupovať k nim s ochranou na tvári,“ vyzýva Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Dodáva , že ak si chce byť spotrebiteľ istý, že sa na pečive či chlebe nenachádza vírus, stačí, ak si ho dá približne na 2 minúty zahriať v rúre na 70 stupňov. „Pečivo by tak malo zostať bez povrchovej kontaminácie a pritom je ešte aj voňavé a chrumkavé.“
Žiadosť o balenie výrobkov prišla pekárom zo strany obchodníkov. V rámci rokovaní pracovných skupín však zistili, že tento model by bol zároveň veľmi ťažko zvládnuteľný. Pekárne na Slovensku totiž denne vyprodukujú približne 2 milióny rožkov, pričom ich balenie by bolo z hľadiska zabezpečenia ľudských kapacít, logistiky práce a získania obalového materiálu náročné a finančne nákladné.
Podľa zväzu pekárov na to nemajú výrobcovia ani prispôsobené výrobné linky a technológie, baliť by sa muselo ručne. „Kapacita dodávok čerstvého pečiva by týmto krokom mohla dramaticky klesnúť, podľa informácií od našich členov v priemere okolo 50 percent. Čiže naše tvrdenie z posledných dní, že vieme plynulo zásobovať obyvateľstvo základnými pekárskymi produktmi, ako sú chlieb a pečivo, by už nebolo pravdou,“ dodala Lopúchová.
Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na editori@dennikn.sk.