Základný kameň novej teplárne poklopali v seredskom cukrovare, postavia ju za 6,7 milióna eur, fungovať by mala v roku 2021. Výmena kotolne v Seredi predstavuje najväčšiu investíciu do ekologizácie cukrovarníckeho priemyslu Slovenska za posledných 10 rokov.
Pôvodné palivo – hnedouhoľný prach – v nej nahradia ekologickejším zdrojom energie – zemným plynom a bioplynom, čím splní najprísnejšie ekologické normy kladené počas celého procesu výroby potravín. Zelenšia výroba cukru bude benefitom pre životné prostredie a obyvateľov regiónu, prispeje zároveň k naplneniu ekologického záväzku Slovenska dosiahnuť uhlíkovú neutralitu v rámci EÚ do roku 2050.
„Starú kotolňu uviedli do prevádzky ešte v roku 1962,“ konštatoval konateľ spoločnosti Adrián Šedivý. Táto investícia je podľa neho krokom k sebestačnosti Slovenska vo výrobe cukru a krokom k ekologickej výrobe cukru. Bioplyn bude využívať z produkcie cukrovarskej čistiarne odpadových vôd. Výmena kotolne v Seredi je kľúčová aj preto, lebo prichádza v neľahkom období, keď slovenský cukrovarnícky priemysel odoláva dôsledkom zrušených kvót na cukor, hromadeniu prebytkov na európskom trhu a tlaku na ceny. (tasr)
Ak máte pripomienku alebo ste našli chybu, napíšte, prosím, na editori@dennikn.sk.