Potravinárska komora Slovenska vyzýva na zmenu úradnej kontroly potravín. Navrhuje kontrolu potravín v reštauráciách a jedálňach presunúť z regionálnych úradov verejného zdravotníctva pod regionálne veterinárne a potravinové správy.
Potravinári tento návrh zdôvodňujú rastúcimi cenami potravín. Dramatický nárast cien podľa nich vplýva na kvalitu potravín a zvyšuje riziko potravinových podvodov a falšovania potravín.
Komora tvrdí, že Slovenská republika je špecifická z pohľadu organizácie úradnej kontroly potravín. Jej kompetencie sú totiž rozdelené medzi regionálne veterinárne a potravinové správy a regionálne úrady verejného zdravotníctva.
„Prípady z minulosti nám ukázali, že toto je slabou stránkou v efektívnosti a rýchlosti identifikácie a stiahnutia problematických výrobkov z trhu, a to najmä v zariadeniach spoločného stravovania. V momente, keď kontrolné orgány na základe vzájomnej komunikácie identifikujú prevádzky, do ktorých boli problematické potraviny dodané, sú už dané potraviny spotrebované,“ tvrdí komora.
Z tohto dôvodu by podľa nej mala byť zodpovednosť za úradnú kontrolu potravín v zariadeniach spoločného stravovania prenesená na regionálne veterinárne a potravinové správy.
„Prevádzky spoločného stravovania sú skutočnou sivou zónou, čo sa týka kvality, pôvodu a bezpečnosti používaných potravín. Súčasný ekonomický tlak na udržanie prijateľnej ceny jedál pri náraste cien surovín zvyšuje nebezpečenstvo, že prevádzkovatelia siahnu po surovinách, ktoré nespĺňajú požiadavky na ich bezpečnosť a kvalitu. V záujme ochrany spotrebiteľa je preto kľúčové maximálne zefektívniť úradnú kontrolu,“ uviedol Daniel Poturnay, prezident PKS.