Zuzana Dolinková zverila plán obnovy na ministerstve zdravotníctva Matejovi Ovčiarkovi. Ešte v roku 2020 ho vtedajší premiér Peter Pellegrini pre viaceré kauzy z minulosti nakoniec nevymenoval za člena Rady Úradu pre verejné obstarávanie. (sme)

Oslabenú biotechnologickú firmu Biotika má ozdraviť bývalý šéf Poštovej banky Marek Tarda. Pätinový podiel v podniku prevzal už vlani na jeseň a teraz preň hľadá nových manažérov aj úvery na nutnú modernizáciu.

 

Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková neplánuje prehodnotiť zrušenie benefitov na zuby. Opozícia ju za to výrazne kritizuje. Ministerka tvrdí, že to bola dohoda s poisťovňami aj ministerstvom financií.

Vláda prijala presunutie Fakultnej nemocnice v Prešove spod ministerstva zdravotníctva do vojenského zdravotníctva. Prešovská nemocnica prejde pod ministerstvo obrany od júla tohto roka.

Novú vojenskú nemocnicu v Prešove by mali tvoriť novovybudovaný komplex v areáli zdravotníckeho zariadenia a zrekonštruované existujúce objekty fakultnej nemocnice. Pred rokovaním vlády to povedal minister obrany Robert Kaliňák (Smer).

Do Česka dorazila mimoriadna dodávka 20-tisíc vakcín proti čiernemu kašľu a v priebehu týždňa by malo doraziť ďalších takmer 80-tisíc, informovalo české ministerstvo zdravotníctva.

SaS a PS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Zuzany Dolinkovej, ktorú žiada Matovičovo hnutie. KDH sa bude otázkou zaoberať v utorok.

Ministerka Zuzana Dolinková sa dnes sťažovala na málo peňazí v zdravotníctve a žiadala ďalšie. Už od začiatku roka má nepoužitých 175 miliónov, ktoré jej ministerstvo financií vyčlenilo na zaplatenie dlhov nemocníc v Sociálnej poisťovni. „Riešime to,“ reagovala.

Benefit poisťovní na zákroky u zubára sa od mája končí, oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Poisťovne ako bonus za absolvovanie preventívnych prehliadok ponúkali napríklad uhrádzanie niektorých zákrokov.

Zuzana Dolinková má v rezorte zdravotníctva viaceré problémy, na otázky o nich na brífingu s premiérom neodpovedala. Doteraz nepovedala, kde bude nová nemocnica v Bratislave, a podpísala sporný dodatok s nemocnicou Penty. Ministerku kritizujú aj ambulancie.

Zuzana Dolinková má mať do konca mesiaca audit doplatkov a poplatkov, ktoré vyberajú ambulancie od pacientov. Po ňom vyhodnotia, či ambulancie nejaké poplatky vyberajú od pacientov v rozpore so zákonom. Ministerka zdravotníctva otázky na brífingu nepripustila, ešte pred kladením otázok z neho odišiel premiér Robert Fico.

Robert Fico vyzval ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú, aby kontrolovala, ako pokračujú práce na nemocniciach v Martine, Banskej Bystrici, Rimavskej Sobote a Spišskej Novej Vsi, na ktoré sú naviazané peniaze z plánu obnovy. V prípade pripravovaného oddlžovania nemocníc premiér vravel, že to nemôže dopadnúť tak, že sa do nich nalejú peniaze a opäť budú vytvárať dlhy.

Vláda chce novú nemocnicu v Prešove, rozhodne o nej v stredu. Nepostaví ju ministerstvo zdravotníctva, ale rezort obrany. To, že pôjde o vojenskú nemocnicu, je podľa premiéra Roberta Fica len prívlastok, mala by obdobne ako tá v Ružomberku slúžiť aj civilistom.

Matovičovo hnutie začne zbierať podpisy za odvolanie ministerky Zuzany Dolinkovej, ak Robert Fico nevysvetlí problematické body na ministerstve zdravotníctva. Hnutie oslovilo KDH a PS, ktoré sa tomu majú venovať na zasadnutiach orgánov strán.

Výsledky Európskej liekovej agentúry nepreukázali žiadnu spojitosť medzi samovražednými sklonmi a užívaním populárnych liekov na cukrovku a chudnutie. Predmetom vyšetrovania boli lieky známe ako GLP-1 receptory.

Riaditeľka tímu novej nemocnice v Martine Martina Antošová dala výpoveď, odchádza s ňou osem ľudí. Projekt výstavby nemocnice, ktorý je súčasťou plánu obnovy, od nástupu nového riaditeľa vedie len na papieri. Pri výpovedi sa odvoláva aj na porušenie dobrých mravov.

Foto - vizualizácia, Denník N a TASR

KDH podporí mimoriadnu schôdzu parlamentu k odvolaniu ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas), ak sa potvrdí ohrozenie čerpania peňazí pre nemocnice z plánu obnovy. Podanie návrhu na odvolanie avizovali zástupcovia hnutia Slovensko.

Podľa psychologičky Silvie Schmidtmayerovej je škodlivý mýtus, že dôvodom na zmrazovanie vajíčok je egoizmus či karierizmus žien. „Z akéhokoľvek dôvodu sa preň žena rozhodne, nikto z nás nechodí v jej topánkach, aby ju za to súdil. Už samotné rozhodovanie je náročné, často je v ňom žena osamelá, priznáva tým svoju zraniteľnosť, ale zároveň ukazuje, ako za ňu preberá zodpovednosť.“

Zmrazenie vajíčok je pomerne mladou metódou prevencie neplodnosti, na Slovensku funguje približne deväť rokov. Záujem oň exponenciálne rastie, no najmä u starších žien, upozorňuje gynekológ Peter Harbulák. „Žiaľ, stúpa najmä u žien, ktoré sú už okolo štyridsiatky a chytajú svoj posledný vlak,“ vraví lekár. Zmrazenie sa odporúča podstúpiť vo veku 28 až 35 rokov.

Dve tridsiatničky hovoria, prečo sa rozhodli dať si zmraziť vajíčka. Monika sa o možnosti dozvedela z článkov na internete, Ľubomíra od kamarátok. „Dokonca som sa stretla aj s pár štyridsiatničkami, ktorým bolo ľúto, že o možnosti nevedeli skôr,“ vraví. Zákrok hradí poisťovňa len v prípade medicínskej indikácie u onkologických pacientok alebo pri opakovaných vážnych gynekologických diagnózach.

Dočasne poverený riaditeľ VšZP Michal Ďuriš uspel vo výberovom konaní a štátnu poisťovňu bude viesť aj naďalej. Stane sa aj predsedom predstavenstva. Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková spolu s ním vymenovala do predstavenstva aj Mateja Feketeho.

Nemocnica vo Vranove nad Topľou pre nedostatok pediatrov obmedzuje činnosť lôžkovej časti detského oddelenia a ambulancie detskej ústavnej pohotovostnej služby. Nemocnica podľa oznámenia intenzívne pracuje na obnovení prevádzky v júni.

Vicepremiér pre plán obnovy a eurofondy Peter Kmec z Hlasu kritizuje ministerku zdravotníctva Zuzanu Dolinkovú (Hlas). Pokračuje tak v spore o dodatok, ktorý pomohol Pente a odsunul dostavbu nemocnice v Spišskej Novej Vsi.

Vicepremiér pre plán obnovy Peter Kmec nechcel, aby Zuzana Dolinková vyhovela Pente pri posune termínu dostavby nemocnice v Spišskej Novej Vsi. Ministerka zdravotníctva sporný dodatok aj tak podpísala, čím mohla nemocnicu zvýhodniť oproti iným.

Psychiatri nevedia svojim transrodovým pacientom po zásahu Zuzany Dolinkovej zaručiť, či budú môcť dokončiť proces tranzície. Ministerstvo vnútra hovorí, že aktuálne nie. Ministerka zdravotníctva zrušila štandardné postupy, ktoré prijalo mnoho odborníkov.

V Česku zomrel novorodenec s čiernym kašľom, jeho zdravotný stav však komplikovali ďalšie infekcie. Tohtoročná epidémia čierneho kašľa je v Česku najsilnejšia za viac ako 60 rokov. Od januára ochorelo vyše 6000 ľudí a dvaja zomreli.

Za zámenou dvoch pacientiek v pražskej nemocnici Bulovka bola ľudská chyba, nie zle nastavený kontrolný proces, tvrdí jej riaditeľ Jan Kvaček. Úlohu podľa neho hrala aj jazyková bariéra. „Závažné pochybenie bolo to, že zamestnanec nedodržal proces, hoci bol preškolený,“ povedal Kvaček, ktorý sa ospravedlnil.

Zrušenie medicínskych štandardov pre transrodových ľudí je forma volebnej korupcie, upozornilo združenie Saplinq a vyzvalo rezort zdravotníctva, aby ho urýchlene obnovil. Podľa združenia rezort zavádza, keď tvrdí, že zrušenie súvisí s problémami na matrikách.

Syndróm dráždivého čreva život neskráti, ale dokáže ho veľmi znepríjemniť, hovorí gastroenterológ Vladimír Kojecký. V rozhovore vysvetľuje, ako toto ochorenie vzniká aj ako sa lieči. „Žiadna zázračná tabletka neexistuje, ale neznamená to, že sme bezmocní.“

Ministerstvo zdravotníctva od 3. apríla ruší štandardný postup k zmene pohlavia. Tvrdí, že hoci ide o vysoko odbornú medicínsku záležitosť a s obsahom postupu sa plne stotožňuje, má aj „značný etický a celospoločenský dosah“.

Operácia nádoru prsníka v špecializovanom centre môže pacientke pomôcť viac ako drahé lieky. „Tím lekárov v centre o desiatky percent zvyšuje pravdepodobnosť, že pacientka prežije a že bude žiť viac rokov,“ hovorí klinická onkologička Bela Mriňáková z Onkologického ústavu sv. Alžbety v Bratislave.

Optimálne je, aby boli onkologickí pacienti operovaní do dvoch týždňov a v špecializovanom centre, na Slovensku to nie je realitou. „Problém je, že centrá, kde sa robí veľa operácií, sú natoľko preťažené, že sú v nich čakacie lehoty okolo mesiaca až dvoch. A to je na termín operácie veľa,“ hovorí klinická onkologička Bela Mriňáková.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Ministerstvá vnútra a zdravotníctva uviedli, že budú pokračovať v diskusii o obnovení takzvaných záchytiek. Na nevyhnutnom obnovení protialkoholických izieb podľa rezortu vnútra trvá štátna aj mestská polícia.

Na americkom kontinente sa od začiatku roka strojnásobil počet prípadov horúčky dengue, uviedla WHO. Od januára zaevidovali 3,5 milióna nakazených a vyše tisíc úmrtí, najmä v Brazílii či Argentíne. Šíreniu choroby napomáhajú klimatické faktory. (čtk, wpost)

Predaj antidepresív v Rusku je na päťročnom rekorde, píše denník Vedomosti. Za prvých 11 týždňov tohto roka v lekárňach stúpol predaj v peňažnom vyjadrení medziročne o 45 %, vo fyzickom o tretinu.

Počet pacientov s čiernym kašľom na Slovensku stúpa, od začiatku roka do 20. marca zaznamenali 200 prípadov. Ochorenie je u dospelých často ťažko rozpoznateľné, lebo vyzerá ako bežné prechladnutie či nádcha s trochu dlhším kašľom, ktorý môže trvať niekoľko týždňov. Najlepšia ochrana je očkovanie.

Novo Nordisk prevezme za miliardu eur nemeckú biofarmaceutickú firmu Cardior Pharmaceuticals. Akvizíciou si rozšíri ponuku prípravkov na srdcovocievne ochorenia, v súčasnosti sa zameriava na liečbu cukrovky a chudnutie.

Zdravotníci by mohli v nemocniciach pracovať viac, hovorí neurochirurg Benedikt Trnovec. Časť personálu napriek systému podáva skvelý výkon. „Zvyšok potrebuje správne nastavený a vyladený systém, ktorý je do detailov prispôsobený ľudskej nedokonalosti. To vysvetľuje, prečo ten istý zamestnanec na Slovensku v nemocnici frfle a fláka sa a v Rakúsku podáva slušný výkon v uspokojivej nálade.“

Pacienti sú často odkázaní na väzby, volajú, koho poznajú, a vybavujú si termín, hovorí neurochirurg Benedikt Trnovec. „Niektorý pacient akoby nemal lobing, potáca sa systémom a nikto ho nenasmeruje. Začína sa to už u obvodných lekárov, už tí by mali byť advokátmi svojich pacientov.“

V Nemecku nemocnice o pacientov bojujú, na Slovensku ich posielame inam, hovorí neurochirurg Benedikt Trnovec, ktorý sedem rokov pôsobil v nemeckých nemocniciach. „V Nemecku majú nemocnice záujem, aby mali viac pacientov, a bojujú o nich medzi sebou. U nás pacienta pošlú z jedného urgentného príjmu na druhý, lebo sa hádajú, či býva v Starom alebo Novom Meste.“

Foto N - Tomáš Benedikovič

Generálna prokuratúra od pondelka do stredy preverovala psychiatrickú nemocnicu v Pezinku, podobne ako vlani kontrolovala reedukačné centrá. Čo konkrétne v nemocnici P. Pinela zistili, v tlačovej správe nespomínajú.

Nemocnici v USA sa ako prvej na svete úspešne podarila transplantácia obličky z geneticky modifikovaného prasaťa živému človeku. 62-ročnému pacientovi sa po operácii darí dobre, čoskoro ho zrejme prepustia. (nytimes)

Investičná skupina Penta sa chce podeliť o svoju druhú najväčšiu firmu Fortuna, aby získala viac peňazí na biznis v zdravotníctve. Ak by predala čo i len polovicu Fortuny, transakcia sa môže vyšplhať až na miliardu eur.

Ministerka Zuzana Dolinková odmieta povedať, čo robí a koľko zarába jej poradca Marek Brezničan, známy z kauzy CT. „Vídavame ho na pracovných stretnutiach, je v podstate všade po boku ministerky Dolinkovej, na každej fotke. Nevieme, čo je jeho úlohou, za čo nesie zodpovednosť,“ hovorí poslanec KDH František Majerský.

Na fotke ministerka Dolinková a jej poradca Marek Brezničan. Foto - Instagram Zuzany Dolinkovej

Platíme 1,1 milióna eur mesačne iba za plyn, hovorí Alexander Mayer, riaditeľ Univerzitnej nemocnice Bratislava. „A to sme teraz dostali pokutu 350-tisíc eur, lebo sme neminuli všetok. Snažíme sa, aby došlo k oddlženiu, ale pri 120-miliónovom dlhu voči BFF sa oddlžilo 19 miliónov. Podmienky sú také, že sa firmy radšej neoddlžia, aby neprišli o úroky či penále.“

Od júla postupne zanikne pre nedostatok pediatrov 15 detských pohotovostí. Podľa ministerky Zuzany Dolinkovej by sa dali zriadiť tzv. doplnkové pohotovosti s kratšími ordinačnými hodinami.

Riaditeľ UNB Alexander Mayer o spore o gastroenterologickú kliniku hovorí, že je to neštandardné a nevídané. O kliniku súperili najväčšia univerzitná nemocnica a Nemocnica sv. Michala, ktorá patrí pod ministerstvo vnútra. Tú po nástupe novej vlády vedie Ladislav Kužela. Predtým pôsobil ako prednosta gastroenterologickej kliniky v Univerzitnej nemocnici Bratislava. A keď zmenil pôsobisko, chcel so sebou presunúť aj kliniku.

Foto N - Tomáš Hrivňák

Lekári začínajú chápať, že existujú špecificky „ženské“ choroby a treba ich brať vážne, píše Silvie Lauder. Upozorňuje na výskum genetičky Marleny Fejzo, ktorá sama trpela extrémnou formou tehotenskej nevoľnosti, že sa rozhodla svoj výskum zamerať na to, ako zmierniť či potlačiť tieto nepríjemné prejavy.

Keď prišla Martina s nevoľnosťami k lekárovi, poradil jej, aby sa „snažila nevracať“. Podobnú skúsenosť má množstvo žien, no nové výskumy ukazujú, že aj s bolestivou menštruáciou, nevoľnosťami v tehotenstve a prejavmi menopauzy sa dá niečo robiť.

Rodičia chorých detí sa cítia bezmocní a nevedia, ako za ne bojovať, hovorí v rozhovore matka dcéry s genetickým ochorením. Terézia Tóthová dva roky presviedčala lekárov, aby jej dcére urobili podrobné vyšetrenia. Po mesiacoch neistoty a odmietania vysvitlo, že jej dcéra Lara trpí vzácnym Crouzonovým syndrómom.

Najčítanejšie teraz

Slováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študentiZahraniční študenti na Slovensku. Koláž - NVýroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciPološtátna firma ZVS Holding sa špecializuje na výrobu delostreleckých granátov. Foto - ZVS HoldingNewsfilter: Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho balíkaFoto N - Tomáš BenedikovičAkým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný listPeter Pellegrini na bilborde. Foto N - Tomáš BenedikovičNovinár Dobšinský: Prežijeme Fica aj jeho ľudí. My tu budeme stále, oni odídu. Nikam nás nevyženú, lebo my sme tu domaFoto N - Tomáš BenedikovičReal vyradil minuloročných šampiónov. Sklamaný Guardiola vysvetlil, prečo City prehraloTréner Manchestru City Pep Guardiola a tréner Realu Madrid Carlo Ancelotti si podávajú ruky pred štvrťfinále Ligy majstrov. Foto – TASR/APRáno s NHL: Príhoda v Soči mi potvrdila, aký je Crosby človek, vraví SurovýSidney Crosby v drese Pittsburghu Penguins. Foto - TASR/APVývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSZ letiska Džankoj operujú aj ruské vrtuľníky Mi-28. O tom, či sa podarilo nejaké zničiť, zatiaľ nie je nič známe. Foto - WikipediaLieči ľudí s hraničnou poruchou osobnosti: Hlavným cieľom je, aby mali život, ktorý stojí za to žiťFoto - Marie Dámková/Deník NTMR chcú predajom nových akcií získať až 130 miliónov eur. Potrebujú ich na zníženie vysokého dlhuLanovka TMR na Skalnaté pleso. Foto - TMRNa Slovensku sa rozbehla zbierka na ukrajinskú muníciu: Keď nie vláda, prispejeme myRuský postup na mnohých úsekoch je umožnený aj tým, že Ukrajinci nedokážu odpovedať adekvátnou delostreleckou paľbou. Foto - TASR/ukrajinský generálny štábTŕpli mi pery a ruky, búšilo srdce. Šéf mi povedal, že mu na to pomáha sex. Tri ženy opisujú život s panickými atakmiIlustrácia - Adobe StockKoľkokrát minulý týždeň spomenul premiér Lexaurin? (Pod slnkom Jany Shemesh)  Foto N - Šimon KernČo zistil Kuffa z kokpitu vrtuľníka nad Malou Fatrou, kde jeho slová nesedia a kedy prechádza do vulgárnych útokovLet vrtuľníkom ponad Veľký Rozsutec a Filip Kuffa. Foto – TASR a Igor PapNapätie medzi Ukrajinou a USA sa prehlbuje: Američania sú proti útokom na ruské rafinérieVolodymyr Zelenskyj a americká viceprezidentka Kamala Harris. Foto - TASR/AP

Nové na Dennikn.sk

08:31Off the Ice: Buffalo je ako po výbuchu. S Granatom 07:57Lukáš Jurčo: Kožušníkov u nás zničili komunisti, pamätníkov sa treba na veci pýtať, lebo si všetko zoberú do hrobu 07:24Ráno s NHL: Príhoda v Soči mi potvrdila, aký je Crosby človek, vraví Surový 07:04Akým podozreniam čelí Pellegrini? Nedodržaný limit kampane, utajovaní darcovia aj čudný list 07:03Real vyradil minuloročných šampiónov. Sklamaný Guardiola vysvetlil, prečo City prehralo 06:27Ekonomický newsfilter: Stopnutie peňazí z Únie by nás zabolelo v peňaženkáchVčera 20:46Newsfilter: Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho balíkaVčera 20:07Výroba slovenskej munície bude bez európskych peňazí. Je to nefér, hovoria v DubniciVčera 19:02TMR chcú predajom nových akcií získať až 130 miliónov eur. Potrebujú ich na zníženie vysokého dlhuVčera 18:41Graf dňa: Adidas sa stal miláčikom investorov, jeho najväčší rival Nike strácaVčera 18:10Ako si zabezpečiť bývanie, prácu a peniaze, ak uvažujete o odchode zo SlovenskaVčera 18:08Túžia po zjednotení Kórejského polostrova. Utečenci z KĽDR chcú v Soule formovať politikuVčera 17:47Dobitú Biotiku má zreštartovať bývalý bankár. Prevzal v nej pätinu akcií a už pre ňu hľadá ľudí aj úveryVčera 17:45Sen o satisfakcii voči Husákovi sa mu nikdy nesplnil. Ako sa začalo odchádzanie Alexandra DubčekaVčera 17:41Zatĺka manželku, podporuje násilie a obmedzuje slobodu. Svet indickému premiérovi aj tak nadbieha (profil týždňa)Včera 17:30Som muž a používam pleťovú kozmetiku. Je to rehoľaVčera 17:06Shooty: Podľa plánuVčera 17:00Zmeny v prípade Kuciakovej vraždy nás znepokojujúVčera 16:54Mesto Kopernika, nemeckej architektúry a jazier. Poľský Olštýn ľahko prejdete celý pešoVčera 16:44Skorumpovaná vláda alebo proruský prezident? Chorváti parlamentnými voľbami otvárajú supervolebný rokVčera 16:02Gruzínsky Orbán presadzuje zákon, aký chce aj Danko. Do ulíc to vyhnalo ľudí a krajine pohrozila aj ÚniaVčera 15:14V SNS stále chcú predsedu parlamentu, Taraba argumentuje grandióznym DankomVčera 15:13Dve tváre Roberta Fica k UkrajineVčera 15:03Štúdium filozofie nám umožňuje slobodu od prítomnosti, vraví Ján Markoš a odporúča päť kníh, ktoré prečíta ktokoľvekVčera 14:59Slováci sú ako kokosy. Športujú, ale nevedia po anglicky, hovoria zahraniční študentiVčera 14:52Vývoj bojov (783. deň): Letisko Džankoj na Kryme zasiahol ťažký nálet, podľa Rusov útočili americké rakety ATACMSVčera 14:37Vyššie dane, chudobnejšie dovolenky, menšie zvýšenie platu. O čo môžeme prísť, keď stratíme eurofondyVčera 14:37Sto rokov si likvidujeme krajinu, sto rokov to budeme naprávať, hovorí český vodohospodárVčera 14:01Amerika je hlavne pre víťazov, v Česku sa žije ľahšie, vraví špičkový český lekár z BostonuVčera 13:06Čo zistil Kuffa z kokpitu vrtuľníka nad Malou Fatrou, kde jeho slová nesedia a kedy prechádza do vulgárnych útokov