Peter Pellegrini vystúpil na tlačovej besede ministerstva práce ako prvý a hovoril viac ako desať minút, kým odovzdal slovo Erikovi Tomášovi. Pellegrini povedal, že na brífing prišiel aj ako predseda parlamentu, cez ktorý musia prejsť navrhované zmeny. „Stojím tu aj ako predseda strany Hlas, ktorá na seba prebrala bremeno najťažších rezortov,“ povedal. Nespomenul, že kandiduje za prezidenta.

Štátne teplárne budú musieť zaplatiť za emisné kvóty o sedem miliónov eur viac, kritizuje Richard Sulík zo SaS. Ich vlastník – štátny podnik MH Teplárenský holding, vraj nedostal od ministerky Denisy Sakovej včas povolenie na ich nákup.

Vládna koalícia sa v snahe, aby druhé kolo prezidentských volieb vyhral Peter Pellegrini, neštíti absolútne ničoho, píše vo vyhlásení SaS. Reaguje na zasadnutie bezpečnostnej rady.

SaS sa obáva, že vláda bude chcieť zvýšiť DPH a siahnuť na druhý dôchodkový pilier. V druhom prípade sa opozičná strana opiera najmä o blogy štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša zo začiatku mesiaca.

SaS kritizuje vládnu pomoc s hypotékami po tom, čo Denník E upozornil, že ju za mesiac dostalo len 4000 ľudí. Podľa opozičnej strany sa ukázalo, že zákon nepomáha, a zástupcom Smeru vytkla, že hypotéky označovali za najväčší problém ľudí.

SaS zvoláva mimoriadny výbor pre obranu a bezpečnosť po vystúpení Matúša Šutaja Eštoka u trestne stíhaného extrémistu Daniela Bombica, na ktorého sú vydané tri medzinárodné zatykače. Správanie ministra vnútra považuje za absolútne neprijateľné.

SaS nebude v europarlamente v jednej frakcii s Orbánovým Fideszom, reagoval Richard Sulík na správu portálu Euractiv, ktorú zverejnil aj Denník N. Podľa Sulíka ide o klamstvo, SaS odmieta spoluprácu s Viktorom Orbánom a jeho stranou v skupine Európskych konzervatívcov a reformistov.

SaS vyzbierala 11-tisíc podpisov pod hromadnú pripomienku na záchranu RTVS. Predseda strany Branislav Gröhling kritizuje koalíciu, že sa snaží RTVS ovládnuť a normalizovať, a upozorňuje, že Slovensko môže prísť o eurofondy.

Shooty: Zmena

Richard Sulík sa stal čestným predsedom SaS po tom, ako skončil po 15 rokoch ako líder strany. Do republikovej rady na kongrese zvolili Romana Foltina (100 hlasov), Miroslava Žiaka (90 hlasov) a Máriu Kolíkovú (85 hlasov).

Richard Sulík sa chystá kandidovať v najbližších parlamentných voľbách z miesta, ktoré mu určí nová republiková rada SaS. Potvrdil to na sneme, ktorým sa skončilo jeho 15-ročné vedenie strany. Sulík za SaS kandiduje v júnových eurovoľbách z prvého miesta.

Richard Sulík a Branislav Gröhling na kongrese SaS. Foto - SaS

SaS má po 15 rokoch nového predsedu, Richarda Sulíka nahradil Branislav Gröhling. Na kongrese strany získal 160 zo 173 platných hlasov. Strana schválila aj vznik postu čestného predsedu, ktorý by mal obsadiť Sulík.

Foto - SaS

Na kongrese SaS schválili vznik postu čestného predsedu strany, ktorým sa má stať Richard Sulík. SaS si dnes volí nového predsedu, Sulíka po 15 rokoch pravdepodobne nahradí Branislav Gröhling. Prvé výsledky oznámia na brífingu o 15.00.

SaS si dnes volí nového predsedu. Richarda Sulíka po 15 rokoch pravdepodobne nahradí Branislav Gröhling, súčasný predseda poslaneckého klubu SaS a podpredseda strany. “Neviem ako vy, ale ja to hodím Braňovi,” povedal Sulík v úvodnom príhovore dnešného kongresu.

Poslanec Alojz Hlina zo SaS sa zastal farmára Antona Vdovjaka, na ktorého ohlásil trestné oznámenie minister Richard Takáč. „Presne to isté, čo povedal ten farmár, presne to hovorím ja a chcem trestné oznámenie,“ vyhlásil Hlina. Podobnú výzvu adresoval Takáčovi už skôr aj Michal Kiča z Demokratov.

SaS označila štvrtkovú tlačovku politikov SNS k rušeniu RTVS „za absolútnu hanbu“. Vláde podľa opozičnej strany nejde o zlepšenie pozície verejnoprávneho média, ale o jeho ovládnutie. Spolu s predstaviteľmi kultúrnej obce vyzýva občanov na podpis hromadnej pripomienky proti ovládnutiu RTVS.

V Bratislave a Košiciach sa dnes od 18:00 uskutočnia protivládne protesty, ktoré organizujú PS a SaS. V Bratislave bude demonštrácia na Námestí slobody, v Košiciach pri Dolnej bráne.

SaS podala podnet na generálnu prokuratúru, podľa strany je Pavol Gašpar vo vedení SIS nezákonne. Strana zároveň žiada SIS o odtajnenie zmeny štatútu a informáciu, ako vyzerá poverenie, ktoré Gašpar dostal.

SaS kritizuje novelu ministerky Šimkovičovej o verejnoprávnych médiách. „Snahou vládnej koalície je ovládnuť RTVS, aby sa z nezávislých správ stali správy, ktoré budú lahodiť Ficovi, Dankovi a Pellegrinimu,“ povedal predseda klubu SaS Branislav Gröhling.

Progresívne Slovensko a SaS organizujú v piatok 15. marca v Bratislave ďalší z opozičných protestov. Začne sa o 18:00 na Námestí Slobody. KDH sa tentoraz na jeho usporiadaní nepodieľa z dôvodu víkendového snemu hnutia.

Mária Kolíková (SaS) zvolá na pondelok mimoriadny výbor k SIS. Predsedníčka výboru chce, aby sa nový námestník tajnej služby Pavol Gašpar predstavil členom výboru a priblížil im svoje ciele pri vedení SIS.

Takto ďaleko to nedotiahol ani Mečiar, povedal predseda SaS Richard Sulík v reakcii na rozhodnutie českej vlády prerušiť konzultácie s Ficovou vládou. „Fico izoluje Slovensko od všetkých, ktorí Slovensku posledné desaťročia toľko pomáhali.“

Ján Rudolf končí na poste predsedu štátnych hmotných rezerv, odvolala ho vláda. Nahradí ho právnik Slavomír Šoffa, ktorý dosiaľ pracoval ako manažér vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb.

SaS považuje slová Roberta Fica o odvolaní predsedu Ústavného súdu Ivana Fiačana za snahu o osobnú pomstu a útok na ústavné inštitúcie. „Útoky na Ústavný súd zo strany Roberta Fica považujeme za neprijateľné a absurdné, keďže jedenásť z dvanástich sudcov bolo zvolených práve za vlády Smeru,“ píšu vo vyhlásení.

Vedúci úradu vlády Juraj Gedra reagoval, že nie je obvinený ani nebol vypovedať v prípade právnych služieb pre MH Manažment. S kritikou prišiel predseda SaS Richard Sulík, keď hovoril o peniazoch na rekonštrukciu kúpeľov Sliač.

Richard Sulík (SaS) viní Smer z tunelovania peňazí na obnovu kúpeľov Sliač. Ministerku hospodárstva Denisu Sakovú vyzval, aby hneď začala s ich rekonštrukciou. Viacero médií už skôr napísalo, že projekt sa zasekol.

Juraj Krúpa (SaS) nepovedal jednoznačne, či by nastúpil do Európskeho parlamentu ako poslanec, ak by ho ľudia v európskych voľbách zvolili. „Zvážim to,“ reagoval na otázku s tým, že ochrana demokracie je preňho prvoradá. Krúpa kandiduje z deviateho miesta.

SaS považuje stretnutie Juraja Blanára so Sergejom Lavrovom za nepriateľské gesto voči spojencom. Slovensko sa podľa strany po krokoch Ficovej vlády ocitá v čoraz väčšej medzinárodnej izolácii.

V parlamente je pomerne dlho veľmi grobianske nastavenie, veľmi neúctivé a nekultúrne, preniká to až do spoločnosti, hovorí Vladimíra Marcinková z SaS. „Bola som svedkom výmeny názorov a urážok medzi pánom Dankom a Matovičom. Vymieňali si diagnózy a ja cítim pocit prenesenej hanby.“

SaS predstavila kandidátku do europarlamentu, na čele je Richard Sulík. Na kandidátke sú okrem odchádzajúceho predsedu strany poslanci Juraj Krúpa, Vladimíra Marcinková či Jana Bittó Cigániková. Voľby do europarlamentu budú 8. júna.

Do europarlamentu si človek nejde oddýchnuť, nejde ani o odchod z boja, hovorí poslankyňa Vladimíra Marcinková, ktorá bude v eurovoľbách kandidovať za SaS. „To, ako dopadnú európske voľby, bude mať veľký vplyv aj na to, aké pole pôsobnosti vo svojich nedemokratických snahách dostane Robert Fico a jeho kolegovia.“

Nie je to blaf na voličov, hovorí o svojej kandidatúre do europarlamentu Vladimíra Marcinková z SaS. Mandát si v prípade úspechu uplatní. V parlamentných voľbách ju volilo 40-tisíc ľudí. „To, čo sa udeje v júni s Európou a kto ju bude viesť, je rozhodujúce aj pre demokraciu na Slovensku,“ tvrdí.

Ústavný súd rozhodnutím pozastaviť účinnosť novely Trestného zákona zachránil spravodlivosť na Slovensku, píše SaS. Upozorňuje na to, že pozastavenie účinnosti sa nedeje bežne a súd býva pri tejto svojej právomoci veľmi zdržanlivý.

Progresívne Slovensko vraví, že neexistuje dôvod, aby bol dokument, na základe ktorého sa má vyberať riaditeľ SIS, v utajenom režime. Koalícia sa podľa neho chystá netransparentne a nasilu ovládnuť tajnú službu. SaS sa chce pre zmenu štatútu SIS obrátiť na generálneho prokurátora.

Ešte sa nestalo, aby sa menil zákon, ktorý nemá svoje číslo v zbierke, hovorí Mária Kolíková v rozprave k oprave premlčacích lehôt. Poslankyňa SaS kritizuje, že novela Trestného zákona stále nie je zverejnená. Verí, že sa ňou Ústavný súd bude zaoberať, keďže ide o zvláštnu a mimoriadnu situáciu.

Parlament neprijal návrh Vladimíry Macrinkovej (SaS), aby mal detský pacient nárok na sprievod rodiča v nemocnici. Poslankyňa v reakcii kritizovala koaličných poslancov Hlasu, Smeru a SNS, ktorí novelu nepodporili.

Poslanci odmietli prijať uznesenie k ruským útokom severokórejskými balistickými strelami na Ukrajine, ktoré iniciovala SaS. Slovenská vláda sa predtým nepridala k 48 štátom, ktoré spoločne odsúdili útoky severokórejskými strelami na Ukrajinu.

Poslanci SaS v parlamente neuspeli so snahou zvýšiť hranicu registrácie na platenie DPH. Parlament nepustil do ďalšieho rokovania ani zámer SaS znížiť poplatky za evidenčné čísla áut či zvýhodniť podnikateľov pri daňových odpisoch.

Opozičné strany Progresívne Slovensko, KDH a SaS vyzývajú predsedu Národnej rady Petra Pellegriniho (Hlas), aby si plnil svoje ústavné povinnosti a nezdržiaval proces zverejnenia už schválenej novely Trestného zákona v Zbierke zákonov.

PS, KDH a SaS vyzvali Petra Pellegriniho, aby si plnil ústavné povinnosti a nezdržiaval zverejnenie novely Trestného zákona v Zbierke zákonov. Podľa opozície to bráni tomu, aby sa novelou mohol zaoberať Ústavný súd ešte pred začiatkom jej účinnosti 15. marca. Parlament novelu schválil ešte 8. februára.

Za predsedu SaS kandidujú nakoniec dvaja členovia, oznámila strana. Okrem podpredsedu a šéfa poslaneckého klubu Branislava Gröhlinga kandiduje na tento post aj Igor Prieložný. V parlamentných voľbách kandidoval zo 76. miesta.

SaS tvrdí, že premiér chce zvolaním bezpečnostnej rady cynicky prekryť napríklad novelu Trestného zákona. „Po tom, čo sa na pokyn Roberta Fica pred pár rokmi zaoberala bezpečnostná rada dlažobnými kockami pred úradom vlády, sa už nemôžeme diviť ničomu,“ uviedol Branislav Gröhling.

Richard Sulík sa vyjadril k voľbe nového predsedu SaS. Na otázku, či by bolo dobré, keby za predsedníčku kandidovala Mária Kolíková, zareagoval: „Dobré, keby kandidoval Brani Gröhling a toho budem voliť.“ Neskôr doplnil, že kandidatúra je „jej dobré právo“.

Juraj Krúpa z SaS sa obáva zneužívania SIS, ak ju ovládne Pavol Gašpar, syn stíhaného politika Smeru Tibora Gašpara. V RTVS hovoril, že očakáva inštalovanie odposluchov, keďže Gašpar ml. na poľovníckej chate rozprával o pomste.

SaS predložila do parlamentu návrh uznesenia k smrti Alexeja Navaľného, v ktorom vyzýva Rusko, aby povolilo nezávislé vyšetrovanie smrti lídra ruskej opozície. Vyzýva tiež vládu, aby si predvolala ruského veľvyslanca, a upozorňuje, že z jej strany zatiaľ k Navaľného smrti neprišla žiadna reakcia.

KDH aj SaS kritizovali účasť ministra Richarda Takáča (Smer) na farmárskych protestoch. Demonštrácie zástupcovia oboch opozičných strán podporili, upozorňovali však aj na meškajúce priame platby farmárom na Slovensku.

SaS opäť vyzvala Petra Pellegriniho a Borisa Suska, aby zabezpečili zverejnenie novely Trestného zákona v Zbierke zákonov. V strane zvažujú aj podanie trestného oznámenia pre zneužitie právomoci verejného činiteľa.

SaS zatiaľ nehovorí, ako bude hlasovať o novele, ktorá zachováva pôvodné premlčania pri násilných trestných činoch. „Je to otázka na zamyslenie. Nechceme, aby sa lehoty skracovali, ale nechceme im ani robiť garde“, povedala Jana Bittó Cigániková.

SaS odsudzuje zrušenie dotačnej výzvy na projekty na ochranu ľudských práv. Mária Kolíková kritizuje, že o peniaze prídu aj združenia či organizácie, ktoré sa venujú napríklad telesne či mentálne postihnutým ľuďom.

SaS a KDH kritizovali ministra pôdohospodárstva Richarda Takáča. Poslanec Alojz Hlina zo SaS mu vyčítal, že nekomunikuje s menšími farmármi, Jozef Hajko z KDH zas ceny potravín.

Nové na Dennikn.sk

12:47Markíza a JOJ majú o výraznú konkurenciu menej. Prečo skončil ČT Sport na Slovensku a prečo sa už nevráti 11:03Centrum vzdialenej galaxie dostalo podľa vedcov štikútku. Čo to znamená pre vesmír? 10:29Chcete hrať na bicie nástroje? Michal Fedor radí, ako začať, a odporúča aj dobré video školy a aplikáciu na ladenie bubnov 09:49Našu rodinu spája tisíc vecí, prečo by ju mala rozdeliť politika? Psychológ radí, ako prežiť rodinné hádky o voľbách 09:47Korčokovo momentum: Zo zaplnených námestí glosuje paniku v Pellegriniho štábe (reportáž) 08:55Samurajský epos Shogun má novú verziu. Patrí medzi najsledovanejšie seriály rovnako ako tá prvá z 80. rokov 08:48Učil nás, ako a prečo sa mýlime. Kahneman získal nobelovku za ekonómiu, hoci ju nikdy neštudoval 08:15Svetový newsfilter: Putin dostal teroristov do zvláštnej situácie, Islamský štát sa znovu prihlásil k útoku 08:00Maďarskí autonomisti volia Pellegriniho 07:52Špehovanie a sabotáž – prečo sú čínske elektrické autá smrteľnou hrozbou 07:31Manžel je stále nervózny, chybu hľadá len vo mne alebo v synovi. Máme sa preto rozísť? 07:16Ráno s NHL: 19-ročný hráč by nemal fyzicky dominovať. Slafkovského zlepšenie nie je len o bodochVčera 21:52Hiking basecamp: Kam sa vybrať na veľkonočné túry s deťmiVčera 20:34Newsfilter: Pellegrinimu pomáhajú slamení panáci, len ten Harabin nie a nie zabraťVčera 19:41Hudobníčka Kim Gordon: prototyp seniorky, ktorou chcete byťVčera 19:04Autori projektu Umenie mesta v Bratislave by s maliarmi 19. storočia našli spoločnú rečVčera 18:54V budúcnosti môžu byť aj klasické eurofondy podmienené reformamiVčera 18:33Pellegrini ešte nemá fotku s Ficom ani Dankom. Video mu nakrútili Cibulková a Végh, problémy má s HarabinomVčera 18:25Graf dňa: Benzín a nafta prudko zdraželi, tankovanie za hranicami sa oplatíVčera 18:12Pellegriniho let už je súčasťou kampane. Na čo všetko ešte neodpovedáVčera 18:07Hlasu daroval 110-tisíc. Súdu tvrdil, že zarába málo, keď štyri roky predtým syn od neho žiadal výživnéVčera 17:57Гром гремит дико над Татрами, остановимся, братьяVčera 16:35Problém troch telies a príbeh zo zákulisia prezidentskej kampane (+ ďalšie tipy Čo pozerať)Včera 16:33Martina Mlčúchová fotí koncerty aj festivaly, jej osobitý rukopis ocenili na súťažiach v zahraničíVčera 16:33Ľudí vystrašila štúdia, podľa ktorej je prerušované hladovanie zlé pre srdce. Lekár Bajer: Názor mi nezmenilaVčera 16:31Kanibal, sériový vrah a môj priateľ. Výnimočná česká krimi sa pýta, prečo zlo treba pochopiťVčera 16:11Ukrýval sa na maďarskej ambasáde, od priateľa Orbána zjavne žiadal azyl. Pred čím uteká bývalý prezident Brazílie?Včera 16:00Ivan Korčok: Kolektívnu vinu odmietam, ale aj to, ak sa o Slovensku hovorí ako o odtrhnutom územíVčera 15:31Keď budeme všetci ticho, tak im to prejde, hovoria ľudia z Bibiany, ktorí dávajú výpovedeVčera 15:01Prezident Pellegrini? Profesionálny podpisovač (udalosti týždňa)