Taraba už hovorí aj o konci Matovičovho prorodinného balíka, píše v Newsfiltri Filip Obradovič. „A niet sa veľmi čo čudovať. Všetky kľúčové argumenty sú na strane vládnej koalície. Pre Fica to nie je ideálna situácia, ale ak sa naozaj odváži balík výrazne okresať a urobí to rozumne, nie je to nič, čo by nedokázal prestáť.“

SaS a PS nepodporia schôdzu k odvolávaniu ministerky Zuzany Dolinkovej, ktorú žiada Matovičovo hnutie. KDH sa bude otázkou zaoberať v utorok.

Robert Fico sa v Sobotných dialógoch znova vulgárne vyjadril na adresu opozičných politikov. „Nerobili nič, ležali tam ako lenivé vši,“ povedal premiér o predošlej aj úradníckej vláde v súvislosti s tým, ako podľa neho spravovali verejné financie. (rtvs)

Účasť Igora Matoviča na volebnej noci bola výrazom postoja voči voličom hnutia Slovensko, povedal Ivan Korčok. Neúspešný kandidát priznal, že pozvanie pre Matoviča zvažoval. „Stál som pred dilemou, či mám byť selektívny,“ povedal a vyhranil sa voči tomu, akú kampaň proti Petrovi Pellegrinimu Matovič viedol. (tvnoviny.sk)

Lucia Ďuriš Nicholsonová a neskôr aj Igor Matovič zverejnili fotografie, na ktorých je Peter Pellegrini a poslanec Hlasu Peter Náhlik. Jedna zachytáva, ako kráčajú mestom, na druhej sa pozerajú do výkladu obchodu.

Peter Pellegrini a Peter Náhlik vo Verone. Foto – Facebook Lucie Ďuriš Nicholsonovej

Hnutie Slovensko Igora Matoviča pred druhým kolom podporilo Ivana Korčoka. „Prosím každého Slováka, Maďara, Róma či Rusína, ktorý skutočne miluje svoju vlasť, aby jej v sobotu prišiel podať pomocnú ruku,“ povedal Matovič.

Igor Matovič kritizuje Petra Pellegriniho, že ako predseda parlamentu pridelil poslaneckú ubytovňu svojmu kamarátovi, poslancovi Hlasu Petrovi Náhlikovi, hoci vedel, že v bratislavskej Vrakuni vlastní vilu. Pellegrini v stredu potvrdil, že Náhlikovu vilu využíva.

Ivan Korčok odsúdil útoky na osobnú integritu Petra Pellegriniho. Reagoval tak na otázku Braňa Závodského, či Korčok stojí za kampaňou, kde Igor Matovič vo videu povedal, že poslanec Hlasu Peter Náhlik je Pellegriniho „intímny priateľ“.

Igor Matovič zopakoval, že jedna zo slovenských redakcií má informácie, ktoré spochybňujú „morálnu integritu Petra Pellegriniho“, no doteraz ju nezverejnili. Matovič nevie, či sa to do 2. kola volieb stane. Či to urobí on, jasne neodpovedal.

Igor Matovič tipuje, že v prvom kole volieb získa približne dve percentá hlasov. Svojim voličom odkazuje, aby neboli smutní, a opakuje, že jeho cieľom nebolo vyhrať, ale dať možnosť voliť aj tým, čo voliť nechceli.

Prinášame volebnú kalkulačku: môžete si vyklikať, ktorý prezidentský kandidát je vám najbližší. Kandidáti odpovedali aj na otázky o Ukrajine, trestoch za korupciu či o prezidentských právomociach.

Prezidentskí kandidáti Peter Pellegrini, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Ján Kubiš, Igor Matovič a Patrik Dubovský. Foto – N a TASR

Na otázky o majetku neodpovedal Peter Pellegrini, ale ani Korčokov tím, hovorí Xénia Makarová z Nadácie Zastavme korupciu, ktorá skúmala majetkové pomery štyroch prezidentských kandidátov s najvyššími preferenciami. Hoci preferencie naznačujú, že ľudia kauzy nevnímajú, podľa prieskumov ich stále považujú za dôležité, vraví analytička.

Foto N - Tomáš Benedikovič

Igor Matovič vyzval ľudí, aby volili v prvom kole úplne slobodne a srdcom. „Som si vedomý, že nemám šancu prejsť do druhého kola,“ povedal a vyzval ľudí, aby v druhom kole už volili podľa rozumu. Zatiaľ priamo nevyzval svojich voličov, aby podporili Ivana Korčoka. (markíza)

Igor Matovič tvrdí, že niektoré médiá majú „atómovku“ na Petra Pellegriniho, ktorá sa týka jeho súkromia. Podľa Matoviča váhajú, či je zverejnenie takýchto kompromitujúcich informácií vo verejnom záujme. Ak ich nezverejnia, nevylúčil, že tak neurobí on.

Igor Matovič v debate kritizuje Markízu, že „niekto v televízii manipuluje priebeh kampane“. Sťažuje sa, že čas predvolebného duelu, do ktorého ho pozvali so Štefanom Harabinom, nie je v hlavnom vysielacom čase, ale o 17. hodine, keď podľa neho nikto televíziu nepozerá.

Igor Matovič nazval Štefana Harabina „ďalším zbabelcom“, ktorý nechodí do diskusií. Matovič bude na Markíze debatovať s moderátorkou Gabrielou Kajtárovou sám.

Štefan Harabin neprišiel do diskusie na Markíze, pretože za svojich súperov považuje Petra Pellegriniho s Ivanom Korčokom a nie Igora Matoviča, s ktorým mal diskutovať. Debata sa začne neskôr, keďže Matovič mešká pre dopravnú zápchu. (markíza)

Za koalíciu Slovensko (bývalé OĽaNO) a Za ľudí kandidujú v eurovoľbách dvaja prezidentskí kandidáti. Igor Matovič je na 15. mieste, historik Patrik Dubovský má číslo 5. Na kandidátke je aj exminister vnútra Roman Mikulec či poslanci Michal Šipoš, Ľubomír Galko a Gábor Grendel.

Predseda SNS Andrej Danko hovorí, že Slovensko sa bude inšpirovať Maďarskom v téme kontroly médií a mimovládnych organizácií. Podľa neho je možné, že mimovládky financované aj zo zahraničia, budú označované ako „zahraničný agent“. Dodal, že on sám taký zákon navrhne.

Igor Matovič a hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO) nesmú zverejňovať a šíriť nepravdivé, urážlivé a hanlivé výroky na adresu Jaroslava Haščáka. Krajský súd potvrdil neodkladné opatrenie, o ktorom už vlani rozhodol Okresný súd v Trnave.

Presne pred štyrmi rokmi sa skončili voľby, ktoré jednoznačne vyhral Igor Matovič. Jeho OĽaNO získalo 25 % hlasov, hoci ešte v decembri sa podpora hnutia pohybovala pod 10 % a v poslednom prieskume pred začiatkom moratória malo 15,5 %.

Igor Matovič počas volebnej noci. Foto N - Tomáš Benedikovič

Aký zmysel má premlčanie vraždy, pýta sa v rozprave Igor Matovič. Navrhuje, aby sa premlčacie lehoty v prípade trestných činov proti životu a zdraviu úplne zrušili.

Podpredseda Národnej rady Andrej Danko (SNS) a líder hnutia Slovensko (predtým OĽaNO) Igor Matovič sa dnes v Národnej rade opäť osobne urážali. Obaja kandidujú za prezidenta.

Igor Matovič obviňoval zo zrušenia investície Boschu pri Prešove Richarda Sulíka. Vyčítal mu, že pred dvomi rokmi informoval o zámere nemeckého koncernu predčasne. Bosch však svoje rozhodnutie teraz zdôvodňoval hlavne nedostatkom dopytu.

Igor Matovič avizuje pozmeňujúce návrhy, aby sa premlčacie lehoty pri znásilneniach detí úplne zrušili. „Ukážte, že ste naozaj proti úchylákom, ktorí zneužívajú deti,“ povedal v rozprave k skrátenému legislatívnemu konaniu k oprave lehôt.

Newsfilter si pripomína 6. výročie vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. „Základná otázka, ktorú si dnes mnoho ľudí kladie, je, ako sa stalo, že sa Robert Fico a spol., ktorých systém umožnil, aby niekto na Slovensku uveril, že môže zavraždiť novinára, dokázali vrátiť. Odpoveď nie je, že voličov koalície fascinuje zlo, ale že ústavná väčšina Igora Matoviča nezvládla svoju dejinnú úlohu a svojou neschopnosťou a politickými chybami išla naproti odhodlanému Ficovi,“ píše Filip Obradovič.

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová vynechala väčšinu programu na konferencii UNESCO, tvrdí hnutie Slovensko (bývalé OĽaNO). Jej trojdňovú pracovnú cestu v Spojených arabských emirátoch sledoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

Matovičovo hnutie kritizuje nomináciu Pavla Gašpara na post riaditeľa SIS. Igor Matovič na tlačovej besede púšťal nahrávky z poľovníckej chaty, kde bol Gašpar s Robertom Kaliňákom či advokátom Marekom Parom. Z nahrávok je podľa neho zrejmé, že Gašpar ako advokát nahováral Kaliňáka, aby krivo svedčil.

Igora Matoviča opúšťajú niekdajší blízki spolupracovníci. Medzi odchádzajúcimi je aj bývalá poslankyňa Mária Šofranko, ktorá bola líderkou kandidátky OĽaNO pred voľbami v roku 2020, či exposlanci Peter Kremský a Ján Marosz.

Mária Šofranko. Foto N - Tomáš Benedikovič

Igor Matovič kritizuje dĺžku pracovnej cesty Martiny Šimkovičovej do Spojených arabských emirátov. Trvá podľa neho šesť dní, hoci konferencia UNESCO o vzdelávaní v kultúre len tri. Koalícia dnes neumožnila otvoriť schôdzu na jej odvolávanie.

Igor Matovič vyčítal zvyšovanie paušálnych náhrad ministrom aj Petrovi Pellegrinimu, ktorý na to dal podľa neho súhlas. Predseda Hlasu Pellegrini členom vlády nie je a rovnako ako Matovič kandiduje na post prezidenta.

Matovič opäť normalizuje nenormálne, píše Marián Balázs. „Ak Matovičov postoj dovedieme do dôsledkov, môžeme povedať, že Matovič v podstate má rád pretvárku a faloš.“

Bratislavské Námestie SNP sa pár minút pred začiatkom opozičného protestu zapĺňa aj napriek dažďu. Popri transparentoch proti Ficovej vláde pribudli aj transparenty kritizujúce kandidatúru Igora Matoviča za prezidenta.

Igor Matovič hovorí, že sa mu v politike nedarí, pretože už nežijeme v demokracii, ale v mediokracii. „Fico vyhral vďaka médiám. Mal dve tretiny alebo polovicu médií na svojej strane. Progresívci mali ďalších, my sme nemali nikoho. Mohol som povedať čokoľvek, stále to bolo zle; mohol som urobiť čokoľvek, stále to bolo zle.”

Matovičova podpora Korčoka nápadne pripomína Dankovu podporu Pellegriniho, komentuje Newsfilter. „Nedá sa vylúčiť, že Matovič bude proti Pellegrinimu bojovať tak urputne, že popritom rozvráti Korčokovu kampaň. Pravdepodobnejšie však je, že najnepopulárnejší politik vyvoláva v spoločnosti stále takú veľkú averziu, že hoci narobí veľa kriku, málokto ho bude brať vážne.“

Ak bude chcieť Ivan Korčok získať všetkých našich voličov, bude musieť odpovedať aj na nepríjemné otázky, hovorí Igor Matovič, ktorý ohlásil prezidentskú kandidatúru. Ako príklad uviedol, prečo sedel na vláde, keď Richard Sulík povedal, aby sa kúpil Sputnik, a neskôr na tlačovej besede rozprával o hybridných vojnách z Ruska.

Formálne kandidujem za prezidenta, ale v skutočnosti nie, hovorí v rozhovore predseda Igor Matovič. „Snažím sa využiť každý priestor na znormalizovanie politiky, čo je v príkrom rozpore s tým, aký obraz o mne médiá vytvárajú.“

Shooty: Ponuka a dopyt

Igor Matovič potvrdil, že jeho poslanci podpísali kandidatúru aj pre historika z ÚPN Patrika Dubovského. Toho navrhuje hnutie Za ľudí Veroniky Remišovej. Jeho meno Matovič priamo nespomenul, povedal, že k tomu budú mať Za ľudí a Kresťanská únia ďalšiu tlačovku.

Kandidátom hnutia Slovensko (bývalé OĽaNO) na prezidenta bude jeho predseda Igor Matovič. Hnutie odovzdalo podpisy poslancov na poslednú chvíľu len niekoľko minút pred uplynutím termínu.

Igor Matovič. Foto - TASR

Tesne pred polnocou odovzdali do podateľne Národnej rady kandidátku aj dvaja predstavitelia bývalého OĽaNO. Koho navrhujú za prezidenta, chcú povedať na tlačovej konferencii o 9.30. (tv noviny)

Igor Matovič reaguje na obvinenia Roberta Fica, že v čase objavenia prepisov z poľovníckej chaty na ministerstve financií nebol už šesť mesiacov ministrom. „Domnievame sa preto, že predmetný šanón bol v čase blížiacich sa volieb vnesený do budovy ministerstva s cieľom vyrobiť kauzu, len akosi sa niekto pomýlil v čase a miestnosti, kam bolo treba šanón dať,“ reaguje OĽaNO.

Igor Matovič priznal, že v súvislosti s prezidentskou kandidatúrou oslovili žilinskú županku Eriku Jurinovú, ktorá bola jednotkou kandidátky hnutia v jesenných parlamentných voľbách. Tá však podľa Matoviča „úspešne odoláva“.

Policajti podľa Igora Matoviča prišli k Andrejovi Dankovi po nehode v momente, keď sa zatvárala garážová brána na jeho dome. Tvrdí tiež, že keď oslovili Danka, ktorý bol vraj zjavne pod vplyvom alkoholu, predseda SNS ich poslal do „p“.

Minuloročnú potýčku Igora Matoviča a Roberta Kaliňáka riešia ako priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Incidentom sa zaoberá bratislavský okresný úrad, prípad ešte nie je uzavretý, tvrdí rezort vnútra.

Matovičove tvrdenia, že som bol legalizantom SIS, sú nezmyslom, hovorí poslanec Hlasu a bývalý reportér televízie Joj Samuel Migaľ. „Igor Matovič sa do mňa pustil po tom, čo som sa otvorene vyjadril, že súhlasím, aby bol zrušený Úrad špeciálnej prokuratúry. Je to politik, ktorý sa oháňa zavedením hmotnej zodpovednosti politikov, ale sám prepísal majetok na manželku a urobil z nej bieleho koňa.“

Nočná nehoda Andreja Danka sa už dostala do rozpravy ku kompetenčnému zákonu. Igor Matovič hovorí, že predseda SNS havaroval „ožratý“ a arogantne z miesta nehody odišiel.

Igor Matovič tvrdí, že koalícia útočí na jeho osobu a hnutie, lebo počas jeho vlády rozviazali ruky polícii aj prokuratúre. Kritizuje Roberta Fica aj Tibora Gašpara, ktorý na tlačovke naznačoval, že si Matovič v minulosti optimalizoval dane, a vidí za tým snahu prekryť Ficovu kauzu kúpy bytu.

Tibor Gašpar na tlačovej besede s Robertom Ficom čítal z výpovede Ľudovíta Makóa a tiež z SMS správ neznámej osoby, ktoré údajne naznačujú, že si Igor Matovič v minulosti optimalizoval dane. Fico bol s Gašparom a Robertom Kaliňákom, ktorý bol tiež na tlačovke, obvinený v kauze Súmrak práve z vyzradenia daňového tajomstva Matoviča a exprezidenta Andreja Kisku.

Koalícia sa dohodla, že nebude chodiť do diskusných relácií s Igorom Matovičom. Poslanec Michal Šipoš tak zdôvodnil svoju účasť v relácii Na telo a jeho oponent Rudolf Huliak takúto dohodu potvrdil.

Nové na Dennikn.sk

08:37Muťo z VAR podcastu: Slovan pre mňa neexistuje. Nechápem, prečo Jasmina a Rytmus plačú ako malé deti 07:11Komentátori Denníka N: V KDH zatiaľ vyzerajú ako užitoční idioti 06:57Po netradičnej výzve primátorov aj šéfov sa hral hokej, ktorý v play-off často nevidno. Nitra na úvod vyhrala v SpišskejVčera 21:39Čo to bude znamenať pre kultúrnu scénu, ak zákon o Fonde na podporu umenia prejde v súčasnej podobe? (anketa)Včera 19:50Z Vajanského je jedna z najpopulárnejších cyklotrás v Bratislave, už o pár mesiacov môže prísť kontrolaVčera 19:12Newsfilter: Zbierka Munícia pre Ukrajinu je aj odkazom MoskveVčera 18:48Polovica čínskych miest sa pomaly prepadáva, zistila štúdia. Ohrozené sú najmä tie na pobrežíVčera 18:01Ráž chce urýchliť Višňové, ale v tuneli vidí tektonický zlomVčera 17:40Graf dňa: Slováci vlani zbohatli na najvyššiu úroveň v histórii, zisk však zhltla infláciaVčera 17:15Ficovi vypršal čas na odpoveď po ostrom liste z Bruselu. Problémy tušil už vlani na utajovanej cesteVčera 17:12Život jej zachránila darkyňa až z USA. V počte registrovaných darcov kostnej drene zaostávame za zahraničímVčera 17:10Dediči po zosnulom Lazarovi nič predávať nebudú. Vedúce posty vo firmách preberá jeho dcéra s manželomVčera 16:58Erik Tomáš sa vysmieva z KDH, za podporu 13. dôchodkov im nič nové nesľúbilVčera 16:47Diktátori a demagógovia nezastavia lásku. Prečo sa oplatí počúvať nový album Pearl Jam?Včera 16:31Boston Dynamics predstavil nového robota Atlas. Humanoidné roboty sa uplatnia skôr v službách ako v priemysle, vraví robotikVčera 16:28Prečo viesť deti ku knihám? Aby sme udržali demokraciu, hovorí odborníčka na čítanieVčera 16:27Covidová amnestia zrejme nebude pre každého, Kotlár narazil na štátny rozpočetVčera 15:32Starosta z Bruselu pomohol krajnej pravici. Chcel ich zakázať, ale Orbán a Farage sa tešiaVčera 15:19Pridaním ďalších vecí do nášho života nebudeme šťastnejší, potrebujeme presný opak, radia psychologička a novinárVčera 15:01Vláde ukázali vztýčený prostredník tisíce slovenských občanov (udalosti týždňa)Včera 15:00Vegetačná sezóna sa tento rok začala skôr o tri až štyri týždne, rastliny čelia vyššiemu riziku mrazov, vraví botanikVčera 14:45Skúmal históriu kreativity: Kultúra robenia toho, čo milujete, mnohým ľuďom nevyhovujeVčera 14:44Vývoj bojov (785. deň): Bol by to úspech na úrovni zázraku. Ukrajina sa chváli zostrelením bombardéra, ktorý ničil jej mestáVčera 14:36Ako sa z úzkostlivého tridsiatnika stane šťastný sedemdesiatnik? Steve Martin vie, ako na to (+ ďalšie tipy, čo pozerať)Včera 14:23Zubný lekár: 45 miliónov, ktoré na zubné benefity dali vlani poisťovne, teraz zaplatia ľudiaVčera 14:00Taraba kašle na to, že chlievy smrdia aj voličom koalícieVčera 14:00Laser či banky? Pomôžu, no cvičeniu sa nevyhnete, vraví tréner Mihalík v rozhovore o technológiáchVčera 13:50V Rimavskej Sobote sa rozbieha kultúrne centrum Citadela. Povedali sme si, že už nie je čas na strach, vraví Tomáš BálintVčera 13:45Na predčasný dôchodok už po 40 rokoch zabudnite, trináste penzie zhltnú miliardu ročne. Pozrite si, čo schválili poslanci Včera 12:48Necítia sa ako vdovy, ale ako manželky padlých hrdinov